Arıcı Mühendislik Muğla Doğalgaz olarak gaz ile ilgili kafanıza takılan sorulara cevap veriyoruz. Eğer aşağıdaki bilgilendirme haricinde bir sorunuz olursa lütfen yorum yapıp bize iletiniz.
DOĞALGAZ TEHLİKELİ Mİ?
Medyada çıkan ve sık sık gündeme gelen doğalgaz ile ilgili ölümler hakkında kamuoyuna gerekli bilgilendirme yanlış yapılmaktadır. Bu durum halkın doğalgaz kullanımına mesafeli yaklaşmasına, hatta korkmasına sebep olmaktadır. Arıcı Mühendislik Muğla Doğalgaz olarak aşağıdaki yazımızda yanlışları düzeltiyoruz.
Öncelikle ölümlerin nedenlerine bakmak gerekmektedir. Ölümler doğalgaz kaynaklı değil Karbonmonoksit kaynaklı ölümlerdir. Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Gündeme sık sık düşen Soba zehirlenmelerinin, doğalgaz zehirlenmelerinden hiç bir farkı yoktur. Yanmanın kaynağı ne olursa olsun kömür, fuel-oil, motorin, doğalgaz oksijen ile yanmaları sonucu CO2 (Karbondioksit) açığa çıkarır. Eğer yakıcı cihazların bacaları düzgün monte edilmemişse ve baca çekişleri iyi değilse yanma sonrası atık gazın ortama dolma ihtimali mevcuttur. Fakat insanların ölümüne yol açan gaz CO2 değildir. Yanma için ortamdan alınan oksijenin yetersiz olması sonucu CO (Karbon monoksit) açığa çıkar ki ölümlerin sebebi bu gazdır.
CO2 (Karbondioksit) Zehirlenmesi
Soluduğunuz normal havada karbondioksit gazı vardır. Ayrıca metabolizmada her zaman bir miktar karbondioksit gazı bulunur. Ancak karbondioksit gazının kan dokularında birikmesi sonucu, eğer akciğerler zamanında bu birikimi atamazsa, solunum yollarının tıkanıklığını ve kanın kimyasal yapısını bozuyor. Bu durum da zehirlenmeye neden oluyor.
Zehirlenmenin belirtileri ise; hafif başağrısı gösterebilir. Daha sonra mide bulantısı, yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar meydana gelebilir. Aşırı durumlarda felce neden olduğu da görülmüştür. [1]
CO (Karbonmonoksit) Zehirlenmesi
Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız.
Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksitin hemoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin (COHb) oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur.
Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. ( önemli bir farlılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez) Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir.
Genellikle semptomların ağırlığı CO düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir ama bu her zaman geçerli olmayabilir.
Doğalgaz faciası: 5 ölü
İstanbul’da doğalgazdan zehirlenmesi sonucu ölümlere dün akşam bir yenisi daha eklendi. Gaziozmanpaşa’nın Şemsipaşa Mahallesi’nde bir anne ve 4 çocuğu doğalgaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.
Olay, işsiz olan baba Hüseyin Özyapı’nın akşam 35’inci sokaktaki evine gelmesiyle ortaya çıktı. Zili çaldığında içeriden yanıt alamayan Hüseyin Özyapı, anahtarıyla kapıyı açıp eve girdi. Hüseyin Özyapı, bodrum kattaki dairenin banyosunda eşi Hamide’yi (34), çocukları Gülay (16), Güliz (13), Salih Kamil (11) ve Yusuf’u (9) da odalarında baygın halde buldu.
İGDAŞ’TAN AÇIKLAMA
İGDAŞ’tan ta olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: 187 Doğalgaz Acil Hattı’na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz tesisatına İGDAŞ’ın bilgisi dışında bacalı şofben bağlandığı ve şofbenin baca bağlantısının hermetik şofben gibi mutfak camından dışarı verilmek suretiyle uygunsuz bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. Ortamda yüksek oranda karbonmonoksit gazı ölçülmüştür. Zehirlenmeye kaçak olarak bağlanan şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının sebep olduğu tahmin edilmektedir.[2]
Doğalgaz faciası: Anne ve 3 çocuğu öldü
İstanbul Gaziosmanpaşa‘da, doğalgaz sobasından sızan karbonmonoksitten zehirlenen anne ve 3 çocuğu yaşamını yitirdi.
Alınan bilgiye göre, Yenimahalle Paşa Çayırı Caddesi’ndeki bir apartmanın bodrum katında yaşayan anne Hediye Üzüm, çocuklarını sırayla banyo yaptırdıktan sonra ısınmaları için doğalgaz sobasının yanına yatırdı. Bu sırada sobadan sızan gaz, anne ve 3 çocuğunu etkiledi.
Olay esnasında dışarıda olan ve telefonla aramalarına cevap vermeyen eşinin durumundan şüphelenen Salih Üzümcü, eve geldiğinde eşi ile çocuklarını yerde hareketsiz halde buldu. Komşuların durumu bildirmesi üzerine eve İGDAŞ, ambulans ve polis ekipleri sevk edildi.
İGDAŞ’TAN AÇIKLAMA
Gaziosmanpaşa’da anne ve 3 çocuğunun karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak İGDAŞ yazılı bir açıklama yaptı. Açılmada şöyle denildi:
Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ
Ankara’da yeni yılı kutlamak için bir araya gelen gençler, kombinin bacaya bağlantı borusunun yıpranması nedeniyle evin içine karbonmonoksit dolduğunu fark edemeyince yaşamlarını yitirdi.
Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi’nde yeni yıl kutlamasına katılan 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit gazından zehirlenerek, yaşamını yitirdi.
Birlik Mahallesi 409’uncu Sokak’ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atila (18), evinde, aynı üniversiteden 6 arkadaşına yeni yıl partisi verdi.
Evin kombisinden çıkan ve bacadaki tıkanma nedeniyle geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenen 7 öğrenci, yaşamını yitirdi.
Başkent Doğalgaz’dan açıklama
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir ise bu sabah Birlik Mahallesi’nde 7 öğrencinin ölümününe yol açan olayın, “kombiyi bacaya bağlayan borunun yırtık ve yıpranmış olmasından kaynaklandığını, karbonmonoksit bacaya gelmeden ortama yayıldığı için ölümlerin meydana geldiğini” bildirdi.
Demir, yaptığı yazılı açıklamada “Makine Mühendisleri Odası yetkilileri ile şirketimiz Baca Etüt Servisi ekiplerinin olay yerinde yaptıkları incelemeler sonucu, kombinin baca fileksinin (kombiyi bacaya bağlayan boru) yırtık ve yıpranmış olduğu görülmüş ve atık gaz (karbonmonoksit) bacaya gelmeden ortama yayıldığı için ölüm olaylarının meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu tespit, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube sekreteri ile şirketimiz Baca Etüt Servisi görevlisi tarafından da tutanak altına alınmıştır. [4]
Görüldüğü gibi ölümler bilinçsiz ve yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
Kombiler atık gazın cihazdan ve ortamdan uzaklaştırılması bakımından iki farklı metod ile birbirinden ayrılırlar. Bu metodlardan ilki bacalı kombilerdeki(bkz. Resim 1-2) tahliye şekli, diğeri ise bacalı kombilere göre daha yeni bir teknoloji olan hermetik kombilerdeki(bkz. Resim 3-4) tahlihe şeklidir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri bacalı kombilerde meydana gelmektedir. Uygunsuz baca bağlantıları, yırtık flexler, tıkalı bacalar başlıca sebepleridir.
Resim 1-2: Zehirlenmelere neden olan baca çeşidi
Resim 3-4: Hermetik bacalar
SONUÇ OLARAK:
-Tüketicinin bilinçlendirilmesi adına çok büyük rol üstlenen yazılı ve görsel medya ; çok daha güvenli, kontrol mekanizması olan, temiz,ucuz,kesintisiz ve çevreci doğalgaz tüketiminden toplumu uzaklaştırmak yerine, eğitici bilgiler aktararak tüketiciyi doğru bilinçlendirmeli,
-Mümkün olduğunca güvenilirlik adına imkan dahilinde bacalı cihazlar yerine hermetik cihazlar tercih edilmeli,
-Yakıcı cihaz seçiminde; marka,kalite ve servis hizmeti çok iyi araştırılmalı,
-Doğalgaz tesisat yapımında ilgili gaz kurumundan Sertifikalı,özellikle konusunda uzman Mühendislik Firmaları tercih edilmeli,
-Mevcut Doğalgaz Tesisat ve cihazlarına ilgili Gaz Kurumundan sertifikalı firmalar ve servisler haricinde hiçbir şekilde müdahale edilmemeli ve ettirilmemeli,
-Bacalı cihazların bulunduğu mekanlarda bulunan havalandırma kesinlikle kapatılmamalı
-Bacalı cihazların bağlı bulunduğu bacalar rutin aralıklarla ehliyetli kişilerce kontrol ettirilmeli,
-Yakıcı cihazlara belirli periyodlarda yetkili servislere bakım yaptırılmalı,
Bu konulara hassasiyetle yaklaştığımızda Doğalgazı gönül rahatlığı ile kullanabiliriz.
Daha temiz , güzel ve güvenli yarınlar dileğiyle…[5]
Kaynaklar
[1] Ailem.com
[2] Hürriyet haber
[3] Cumhuriyet gazetesi
[4] CNN haber
[5] Daylan Mühendislik